Tıbbi bitkisel çaylarda kullanılan droglar genellikle hafif etkili oldugu için doz asımına pek rastlanmaz ancak her bitki için önerilen miktarda kullanmaya dikkat edilmelidir. Çay için kullanılan bitkinin tasıdıgı kısımlar ve içerdigi maddeler dikkate alınarak, uygun çay hazırlama yöntemi göz önünde tutulmalıdır.
Çay hazırlanacak demlik ve fincanların porselen veya cam olması, özellikle kaliteli olması önemlidir. Demlik ve fincandan gelecek bulasanları önlemek ve saglıgımızı korumak için çok önemlidir.
Çay hazırlanmasında kullanılacak su kullanmadan hemen önce kaynatılmalı ve özellik açısından da yumusak kalite (sertlik derecesi 1-4 arası) su olmalıdır. Özellikle uçucu yag tasıyan drogları içeren (Tıbbi Nane, Melisa, Adaçayı, Dagçayı, Ihlamur, Papatya, Lavanta, Anason, Kimyon gibi) çaylar hazırlanırken kaynatılmıs su çok kısa süre bekledikten sonra demlenmeli, uçucu bilesenlerin demlenme sırasında azalmaması için agzının kapalı olması, hazırlandıktan hemen sonra içilmesi önemlidir. Tıbbi Çaylar, demlendikten sonra sogumadan ılık ılık ve yudum yudum içmeye özen göstermelidir. Hazırlanan Çay asla diger güne bırakılmamalıdır aksi halde çayın tadı ve etkisi degisir. Tadı hosa gitmeyen bir çaysa (seker hastası veya hipoglisemi durumu yoksa) seker veya bal ile tatlandırılabilir. Suni tatlandırıcı tıbbi çaylarda kullanılmamalıdır. Çünkü çayın içindeki bitkisel drogla etkilesime girebilir. Bütün veya parçalanmıs droglardan olusan Tıbbi Bitkisel çay karısımı formülde yazılan miktara göre, 1 tatlı kasıgı (yaklasık 1-2 gram) veya 1 yemek kasıgı (3-5 gram) homojen karıstırılarak fincana alınır, üzerine 150-200 ml kaynar su eklenir agzı kapatılarak 5-10 dakika beklenir ve süzülerek kullanılır. Instant veya granüle çaylar; 1-2 çay kasıgı 1 fincan (150-200 ml) sıcak suya eklenip eritilir. Poset çaylar; bir poset 1 fincan sıcak-kaynar su içerisine daldırılır ve fincanın agzı kapatılarak 5-10 dakika beklendikten sonra, afiyetle içilir.